0440 600 688

Välkommen till Marias Musteri!

ÄPPLENA

Plocka fasta och saftiga äpplen, inte övermogna och mjuknade. Fallfrukt och äpplen med skorv eller som är fula i skalet men i övrigt i gott skick passar bra till must. Alla äppelsorter går att musta men mjöliga äppelsorter ska vara möjligast saftiga och helst aningen omogna för bästa resultat.

Mögliga, övermogna eller ruttna äpplen bör sorteras bort. God frukt blir god must! Oftast är frukten lagom mogen när kärnorna börjar bli bruna och smaken angenem.

Förvara dina äpplen helst i luftiga kärl eller t.ex. i papperskassar. Vi rekommenderar att inte förvara äpplena i plastkassar. Ifall du måste lagra äpplena en längre tid, förvara dem då svalt och skuggigt.

Vi tar emot äppelmängder på minst 50 kg, vilket motsvarar cirka fyra stora papperskassar med frukt. Beroende på äppelsort blir det ungefär 30-35 liter must av denna mängd äpplen. Äpplenas vikt kan räknas ut på ett ungefär genom att dividera volymen med två. Kom ihåg att du bör orka lyfta de fyllda äppelkärlen!

BOKA TID TILL MUSTERIET

Vi tar emot äppelleveranser enbart med tidsbokning. Uppskatta din äppelmängd och boka tillräckligt med tid för mustningen:

– för 50-200 kg räcker en timme

– Om du har mer äpplen än 200 kg, räkna då med en timme per följande 200 kg. (200-400 kg = två timmar; 400-600 kg = tre timmar etc.)

Då du bokar tid, välj antingen en mustnings– eller inlämningstid:

– Boka en mustningstid om du vill närvara då vi pressar dina äpplen. Då får du musten med dig direkt då den är klar. Du sorterar dina äpplen och lyfter dem i tvättbasängen. När musten är upptappad i påsarna packar du den i bag-in-box lådor.

– Om du vill lämna in dina äpplen för mustning, boka då en inlämningstid. Du kan hämta in äpplena närsomhelst under den dag du bokat din tid. Det enda du behöver göra är hämta in äpplena till musteriet och vi sköter resten! Vi mustar dina äpplen inom några dagar och meddelar dig per sms så din must är klar att avhämtas.

DEN FÄRDIGA MUSTEN

Vi tappar upp den färdiga, pastöriserade musten i praktiska, treliters bag in box-förpackningar. Den pastöriserade musten håller i rumstemperatur i oöppnad förpackning i ett år. En öppnad förpackning håller förvarad i kylskåp i ca. fyra veckor.

Om du vill ha musten upptappad i dina egna kärl eller om du vill ha den opastöriserad bör du boka en mustningstid så att du kan ta den färdiga musten med dig direkt. På musteriet har vi möjlighet att förvara must enbart i våra egna bag in box-förpackningar. För hållbarheten av must i kundens egna kärl samt för opastöriserad must svarar kunden själv.

Ifall du har frågor eller om du vill ha en leverans eller avhämtningstid utanför tidsbokningen så ring 0440-600 688.

Hos oss kan du betala kontant eller med de vanligaste betalkorten.

MUSTNINGSPROCESSEN

TVÄTT

Äpplena granskas och sorteras; alla mosiga och skämda sållas bort. Efter detta tvättas och krossas äpplena.

PRESSNING

Vi använder en modern, hygienisk och snabb bandpress som pressar cirka 70% must per kilo äppelkross, beroende på äppelsort och mognadsgrad. Ju längre lagrade äpplen, desto mindre must.

PASTÖRISERING

Vi rekommenderar pastörisering av musten för bättre hållbarhet. Pastörisering innebär att musten snabbt hettas upp till 80 grader. Pastöriserad must håller oöppnad i ett år; opastöriserad must bör drickas inom några dagar eller frysas in.

FÖRPACKNING

Musten tappas upp i ekologiska och hygieniska bag in box-förpackningar. Förpackningarna innehåller en treliters påse med kran samt en yttre omslagslåda för optimal förvaring. Vakuumet i påsen gör att musten håller oöppnad i rumstemperatur i ett år. En öppnad förpackning håller förvarad i kylskåp i cirka en månad.

Om du vill ha musten i dina egna kärl bör du boka en musteritid och då hämta tillräckligt med kärl med dig. Kunden svarar själv för hållbarheten av must som tappas upp i egna medhavda kärl.