VÄLKOMMEN TILL MARIAS MUSTERI!
ÄPPLENA
Plocka fasta och saftiga äpplen, inte övermogna och mjuknade. Fallfrukt och äpplen med skorv eller som är fula i skalet men i övrigt i gott skick passar bra till must. Alla äppelsorter går att musta men mjöliga äppelsorter ska vara möjligast saftiga och helst aningen omogna för bästa resultat.
Mögliga, övermogna eller ruttna äpplen bör sorteras bort. God frukt blir god must! Oftast är frukten lagom mogen när kärnorna börjar bli bruna och smaken angenem.
Förvara dina äpplen helst i luftiga kärl eller t.ex. i papperskassar. Vi rekommenderar att inte förvara äpplena i plastkassar. Ifall du måste lagra äpplena en längre tid, förvara dem då svalt och skuggigt.
Vi tar emot äppelmängder på minst ca. 50 kg, vilket motsvarar cirka fyra stora papperskassar med frukt. Beroende på äppelsort blir det ungefär 30-35 liter must av denna mängd äpplen. Äpplenas vikt kan räknas ut på ett ungefär genom att dividera volymen med två. Kom ihåg att du bör orka lyfta de fyllda äppelkärlen!
HÄMTA DINA ÄPPLEN TILL MUSTERIET
Våra dörrar är öppna vardagar från 9:00-19:00 och på helgen från 9:00-16:00. Du behöver endast bära in dina äpplen in i vårt lager och fylla i anmälningslappen enligt anvisningarna och vi sköter resten! Du kan välja mellan 3 liters eller 1,5 liters förpackningsalternativ. Efter några dagar får du ett sms om att musten är klar för avhämtning.
OBS! Ifall äpplena är väldigt smutsiga eller en stor del av dem är dåliga kan vi tyvärr inte musta dem.
BOKA TID TILL MUSTERIET
Boka en mustningstid om du vill närvara då vi pressar dina äpplen. Då får du musten med dig direkt då den är klar. Du sorterar dina äpplen och lyfter dem i tvättbasängen. När musten är upptappad i påsarna packar du den i bag-in-box lådor vi behov.
Välj alltid detta alternativ ifall du vill:
- Vara med och sortera dina äpplen och packa din must.
- Ha opastöriserad must
Uppskatta din äppelmängd och boka tillräckligt med tid för mustningen:
– för 50-150 kg räcker en halvtimme
– Om du har mer äpplen än 200 kg, räkna då med en ytterligare halvtimme per följande 150 kg. (300-600 kg = två timmar)
FÖRPACKNING
Vi tappar upp den färdiga, pastöriserade musten i praktiska, treliters eller 1,5 liters bag in box-förpackningar och “pouchar”. Den pastöriserade musten håller i rumstemperatur i oöppnad förpackning i ett år. En öppnad förpackning håller förvarad i kylskåp i ca. fyra veckor.
Av oss kan du även köpa 5- och 10 liters påsar med kran, för t.ex. storkök och cidertilverkare.
Om du vill ha musten opastöriserad bör du boka en mustningstid så att du kan ta den färdiga musten med dig direkt. På musteriet har vi möjlighet att förvara must enbart i våra egna bag in box-förpackningar. För hållbarheten av opastöriserad must svarar kunden själv.
Ifall du har frågor eller om du vill ha en leverans eller avhämtningstid utanför tidsbokningen så ring 0440-600 688.
Hos oss kan du betala kontant, med de vanligaste betalkorten eller med mobile pay.
MUSTNINGSPROCESSEN
TVÄTT
Äpplena granskas och sorteras; alla mosiga och skämda sållas bort. Efter detta tvättas och krossas äpplena.
PRESSNING
Vi använder en modern, hygienisk och snabb bandpress som pressar cirka 70% must per kilo äppelkross, beroende på äppelsort och mognadsgrad. Ju längre lagrade äpplen, desto mindre must.
PASTÖRISERING
Vi rekommenderar pastörisering av musten för bättre hållbarhet. Pastörisering innebär att musten snabbt hettas upp till 80 grader. Pastöriserad must håller oöppnad i ett år; opastöriserad must bör drickas inom några dagar eller frysas in.
FÖRPACKNING
Musten tappas upp i ekologiska och hygieniska bag in box-förpackningar. Treliters förpackningarna innehåller en påse med kran samt en yttre omslagslåda för optimal förvaring. De 1,5 liters pouchpåsarna är av stadigare material och hålls upprätt även utan hölje. Vakuumet i påsen gör att musten håller oöppnad i rumstemperatur i ett år. En öppnad förpackning håller förvarad i kylskåp i cirka en månad.